Mod de operare

Mod concret de intervenţie

Domeniile de intervenţie includ construirea de locuinţe noi pentru familii ce locuiesc în condiţii mizere, reparaţiile capitale la locuinţele existente ale familiilor sărace, extinderi de locuinţe în cazuri de insuficienţă spaţiu de locuit, răspuns la dezastre naturale cu o experienţă pe inundaţii, eficientizarea termică a locuinţelor, dezvoltarea de spaţii de locuit pentru categorii defavorizate sau abuzate: surdo-muţi, copii recuperaţi din traficul de persoane, persoane cu handicap locomotor, etc, reparaţii şcoli, centre comunitare ale unor asociaţii non profit, în parteneriat cu acestea.

Cum sunt selectaţi beneficiarii 

  1. Familia beneficiarNevoia evidentă de adăpost a familiillor solicitante, impactul negativ al locuirii sărăcăcioase şi lipsei de adăpost asupra vieţii, sănătăţii, educaţiei beneficiarilor trebuie demonstrate;
  2. beneficiarii trebuie să efectueze peste 500 ore muncă la locuinţele proprii construite cu ajutorul voluntarilor şi sponsorilor
  3. şi abilitatea de a menţine un loc de muncă astfel încât beneficiarii să poată transmite mai departe prin fondul rotitor (revolving fund) oportunitatea de a obţine o locuinţă către alte familii sunt cele 3 condiţii de selecţie beneficiari.

Pentru proiectele comunitare ce includ locuire, rămân cele trei criterii, cu particularizările de la caz la caz, legat de implicarea beneficiarilor acestora.

Un mecanism patrulater – Voluntariat în 4 dimensiuni-

În august 1999, actualul preşedinte al asociaţiei, Adrian Ciorna, organiza la Beiuş, Bihor o construcţie rapidă a 10 locuinţe sociale Habitat în parteneriat cu 10 familii în nevoie şi cu 385 voluntari atraşi în micul oraş de pe Crişul Negru. Piteşteni din primărie şi din comunitate, au găsit resursele şi entuziasmul de a merge la Beiuş în septembrie 1999 şi de a explora adresarea locuirii sărăcăcioase voluntariind. Au experimentat voluntariatul ca şi coloană vertebrală operaţională şi au îndeplinit prima condiţie a demarării programului în comunitatea lor: entuziasm faţă de cauză, voluntariat şi invitarea practicienilor la aplicarea modelului în Piteşti. Adică elementul I al mecanismului.

Faza 2, 1999-2001, cu paşii a) raportarea experienţei beiuşene în comunitatea Piteşti, b) prezentări efectuate unei diversităţi de membri ai comunităţii, c) recrutare de voluntari în comitete de specialitate şi consiliul director, d) transfer de know-how a dus la formarea unui ONG cu o misiune clară şi mandat asumat în guvernarea prin voluntariat a cauzei celor fără adăpost decent. S-a constituit astfel elementul II al mecanismului voluntariatu-lui, garantul, temelia organizaţională. Acest voluntariat în structura asociaţiei asigură selecţia şi educarea familiilor, atragere de fonduri, consiliere construcţii dar şi strategie.

Sute de voluntari oferă zeci sau sute de ore muncă fiecare, din 2001 încoace, pe şantier, constituiţi în echipe provenite de la firme mici, corporaţii, şcoli, universităţi sau biserici, muncind dezinteresat alături de familii în nevoie. Recrutarea este proactivă: companiile sunt solicitate direct ori reactivă: firmele ne solicită oportunităţi de voluntariat. Voluntarii sau companiile lor - ori ambele - adună sau alocă fonduri pentru proiectul la care lucrează. Ei îşi acoperă şi costurile logistice aferente taberei de voluntariat şi cooperează cu un coordonator de voluntari local pentru organizare. Costurile locuinţelor se reduc datorită muncii voluntarilor. O evaluare formală urmează fiecărei experienţe de şantier şi o nouă tabără de lucru este eventual programată. Munca voluntarilor pe şantier – o coloană vertebrală a misiunii noastre – constituie elementul III al mecanismului de voluntariat.

Recrutarea unui ambasador al cauzei şi de persoane cu profil public solid, pentru a creşte vizibilitatea şi impactul este în lucru. Procesul cadrează cu elementul IV - şi ultimul - al mecanismului care ne defineşte ca şi cauză non profit.

Cele 4 elemente de mai sus, definitorii pentru ceea ce putem numi un mecanism patrulater de voluntariat, împreună cu o echipă dedicată de angajaţi compun modelul de adresare responsabilă şi sustenabilă a misiunii noastre. Sintagmele cheie ale noastre ca operatori non profit pe modelul acestui mecanism patrulater sunt: solidaritate, interacţiune şi contribuţie beneficiari, teambuilding cu semnificaţie, experienţă transformatoare.

 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

CONTACTAŢI-NE!

Asociaţia Habitat pentru Umanitate Piteşti
Str. Calea Bucureşti, Nr. 1, apartament 3
Piteşti, cod 110132 , judeţul Argeş,
România,

Tel: 0248-215400, 0742-089319

Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Cod fiscal: 14097966

facebooktwitter